Slide
ÖZ TÜKETİM

Evde Elektriğinizi Üretin

Öz Tüketim Sistemler Nedir?
Öztüketim Sistemler; Üretilen enerjinin tamamını dağıtım sistemine vermeden üretimi ve tüketimi aynı ölçüm noktasında olan, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisidir. Üretilen enerji aynı noktada aynı anda tüketilmesi gerektiği için seçilen sistem gündüz tüketimlerini karşıladığından emin olunmalıdır. akşam tüketimleri şebekeden alınacaktır. gündüz güneş enerjisinin yetmediği zamanlarda otomatik olarak şebeke eksik enerjiyi tamamlayacaktır.

Aylık mahsuplaşma ve projelendirme işlemleri olmadığı için hem maddi hem de zamandan kazancınız olacaktır. kurulacak sistemde hibrit inverter seçilmesi durumunda gündüz elektrik kesintisi olması durumunda batarya grubu olmadan güneşin yettiği kadarıyla evinizde elektriğinizi kullanabileceksiniz. böylelikle hem evinizin elektrik tüketimlerini azaltarak faturanızı hafifletirsiniz hem de ülkemizin dışa bağımlı enerji ihtiyacı gerçek anlamda yerinde tüketimle en iyi seviyeye gelmesi için alt yapı sağlamış olursunuz ve bunları yaparken sıfır karbon salınımı ile çocuklarımız için temiz bir gelecek bırakmış oluruz.

Bataryalı lityum ion destekli öz tüketim sistemler nelerdir? Nasıl çalışır?

Hybrid sistemler , 24 saat kesintisiz enerji için vazgeçilmez bir çözümdür . 3.0 ila 6.0 kW
arasındaki güç kategorileriyle, üç fazlı inverter, fotovoltaik sistemin fazla enerjisini, geçici olarak Depolama Sistemi’nde depolanmasını sağlar. Bunun sonucu olarak maksimum tüketim ve maksimum bağımsızlık oluşur. Bir ev, acil durum güç fonksiyonu ile elektrik kesildiğinde bile elektrik kullanmaya devam edebilir. Konfigürasyon Sistemi’nin tasarım ve görüntülemesine uygun, grafik arayüzlü yerleşik web sunucusu, WLAN ve Ethernet imkanı vardır.

Fronius Symo Hybrid, depolama sistemleri için DC ve AC bağlantılarıyla uyumludur. AC bağlantı, Fronius Symo Hybrid’e ek bir PV jeneratörünün bağlanmasına imkan sağlar. Bu, Fronius Enerji Paketi’ni hem yeni kurulumlara hem de mevcut PV sistemlerine sonradan uygulanabilmesi için ideal bir çözüm haline getirir. Kısacası hem elektrik faturalarınızı minimize edip hem de elektrik kesintilerinde evinizin enerjisinin hiç kesilmemesini sağlayabilirsiniz. bunun için 1 pv grubu 1 inverter 1 batarya grubu yeterli olacaktır. Sistem 1 günde kurulup teslim edilmektedir. ilk yatırım maliyeti yüksek gibi görünse de uzun vadede kazançlı bir yatırımdır .

Off-grid PV Sistemler Nedir, nerede nasıl çalışır?

PV sistemler güneş ışınımından elektrik enerjisi üreten sistemlerdir.
• Şebeke elektriğinin olmadığı,
• şebeke hattının çekilmesinin zor ya da ekonomik olmadığı
• şebeke elektriğinin sık sık kesildiği yerlerde
elektrik enerjisi sağlanması için kullanılırlar. Off-Grid PV sistemlerde gün boyunca güneş panellerinin üzerine düşen güneş ışığı, ışınım kuvveti ile orantılı olarak panel uçlarında doğru akım elektrik enerjisi üretir. Bu enerji solar şarj kontrol cihazı vasıtasıyla akü grubuna depo edilerek gündüz ya da gece saatlerinde kullanıma hazır tutulur. Sisteme invertör de eklenerek şebeke gerilimi ile çalışan cihazlar beslenir. Sistem tasarımında
• günlük talep edilen enerji (kWh)
• kullanım sezonu * istenen otonomi süresi *talep edilen max. anlık güç (kW) gibi faktörler göz önüne alınmalıdır . Bu faktörler ile inverter gücü ve akü kapasitesi belirlenmelidir. Bir Off-grid PV sistemin ebatlarını belirleyen en önemli etmen günlük talep edilen enerji miktarı () dir. ne kadar yüksek olursa (kullanılan teknolojiden bağımsız olarak) sistem büyüklüğü ve maliyeti o kadar artacaktır.

Buradan hareketle ’nin tayininde anlık güç ve süre detaylı olarak analiz edilmelidir.
Dolayısıyla öncelikle ana enerji ihtiyacını kapsamalı; önemsiz, mantıksız ya da lükse kaçan enerji tüketimlerini içermemelidir.
Kısaca öncelikle minimize edilerek sistem tasarımına geçilmelidir. Peki bu Et yi nasıl azaltacağız?

Günlük hayatta ’yi minimize edecek önlemler aşağıdaki şekildedir :
– Aynı işi yüksek güçle yapan ve gün içinde uzun süreler çalıştırılan cihazlar (genelde eski cihazlar) bütçenin izin verdiği oranda yenileriyle (yüksek verimli) değiştirilmelidir . İklimlendirme (klimalar, ısı pompaları, elektrikli sobalar, vb) ve su ısıtma (elektrikli şofben ve ya termosifonlar, ketıllar, vb.) işlemleri için harcanan günlük enerjiler oldukça yüksektir. Bu enerjinin off-grid bir PV sistemden karşılanmak istenmesi yüksek adette, güçte ve kapasitede sistem ekipmanı kullanılmasını beraberinde getirecektir.

Toplamda ise sistem; çok yüksek maliyetler yanında oldukça geniş montaj alanına ihtiyaç duyacaktır. Sıcak su ve ısınmaya destek için elektriksel verimleri düşük olan (%19) güneş panelleri yerine termal verimleri yüksek (%75) ve daha uygun fiyatlı güneş kollektörlerinden faydalanılmalıdır. Çamaşır ve bulaşık makinelerinin bir yıkamadaki tüketimlerinin 3/2’sini su ısıtmak için içlerindeki yüksek güçlü rezistans harcamaktadır.

Bu cihazların sıcak su girişleri güneş kollektörlerinde ısıtılmış su ile beslendiğinde cihazların rezistansları devreye girmeyeceklerdir ve ya daha az gireceklerdir. Sıcak suya ihtiyaç duyan bu cihazların çalışma zamanları öğlen saatlerine kaydırılmalıdır. Bu cihazların kurutma fonksiyonları kullanılmamalı, kurutma doğal yollarla sağlanmalıdır. – Su depoları çatı statiği izin veriyorsa ve bina yüksekliği yeterliyse çatılara yerleştirilmelidir. Bu şekilde hidrofor ihtiyacı ortadan kalkar ya da azaltılır. Depoların doldurulması için bağımsız, aküsüz ve daha verimli çalışan solar pompalar tercih edilmelidir.

Kullanılması kaçınılmaz yüksek güçlü cihazlar (ütü, elektrikli ocak, elektrikli fırın, elektrik süpürgesi, vb.) mümkün olduğunca haftanın günlerine yayılıp günde tek cihaz olmak üzere ya da aralarda boş günler bırakılarak öğlen saatlerinde çalıştırılmalıdır.

ÇATI ÜZERİ TİCARİ UYGULAMALAR

Ev tipi solar enerji dışında çatı üzeri uygulamalar özellikle organize sanayi bölgelerinde, tarım ve hayvancılık tesislerinde, alışveriş merkezleri, oteller, hastaneler, akaryakıt İstasyonları gibi oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir. Özellikle ticaret tarifesinden elektrik kullanan aboneler çatı üzeri güneş enerjisi kurulması çok avantajlı olmaktadır . kurulan tesisler firmanın bulunduğu bölgeye göre yatırımı 3,5-5,5 yıl arasında geri ödemektedir. Yani yatırımcı 5-6 yılda yatırdığı parayı geri aldıktan sonra 19 yıl bedavaya elektrik kullanacaktır. Güneş enerjisi sistemlerinin ekonomik ömrü 25 yıl olup, yeni çıkan güneş paneli teknolojileri ile bu ömür 30 yıla kadar uzamaktadır .

Çatı üzeri Güneş Enerjisi projelerinde dikkat edilecek bazı konular vardır. Bunlar tesisin kendi elektrik tüketimi ve bu tüketimin günlük ve aylık dağılımı, tesisin trafo gücü ve sözleşme gücü; tesisin bulunduğu bölge; tesisin çatı alanı; yönüne dikkat edilmesi gereklidir. Ayrıca yapılacak başvurunun 5c veya 5ç maddesine göre mi yapılacağı, arazi veya çatı uygulama olması; abonenin aynı dağıtım bölgesinde birden fazla üretim ve/veya tüketim noktasının olup olmaması diğer dikkat edilmesi gereken unsurlardır.